Automaatioratkaisujen käyttöönottoon kriittisesti vaikuttavat tekijät : tapaustutkimus konesali- ja alustapalvelujen yksikössä - Kivi, Mikaela (2019)
Automaatiolla on pyritty helpottamaan ihmisten työntekoa jo viime vuosisadalta lähtien. Nykypäivänä ihmisen ja tietojärjestelmien vuorovaikutusta on korvattu, ja jopa kokonaan syrjäytetty IT-automaatiolla. IT-automaation avulla on mahdollista vapauttaa ihmisten aikaa toistuvien manuaalisten tehtävien suorittamisesta tiedon jalostamisen suuntaan. Automaatioratkaisujen voidaan ajatella olevan varsinaisen IT-automaation esiaste: erikseen toteutettuja yksittäisten tehtävien suorittamiseen tarkoitettuja automaatioratkaisuja. Vaikka automaation käyttö on lisääntynyt jatkuvasti, niin silti IT-automaation tai automaatioratkaisujen käyttöä tai käyttöönottoon vaikuttavia tekijöitä ei ole juuri tutkittu. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus on ymmärtää, mitkä tekijät voivat vaikuttaa automaatioratkaisujen käyttöönottoon. Tutkielma on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena, ja tutkimuksen aineisto on kerätty haastatteluin. Tutkielma on tehty toimeksiantona televiestintäalan yrityksen konesali- ja alustapalvelujen yksikölle. IT-automaation ollessa vielä varsin tutkimatonta aluetta, on tutkielman teoriapohja muodostettu koostamalla tietoa käyttöönottoon vaikuttavista tekijöistä toiminnanohjausjärjestelmän ja yleisesti automaation suhteen. Kirjallisuuden perusteella tunnistettiin erityisesti organisaatioon ja ihmisiin liittyvien tekijöiden vaikuttavan eniten toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoon. Tutkimustulokset pitivät yhtä kirjallisuudesta todettujen tekijöiden kanssa. Automaatioratkaisujen käyttöönottoon kriittisesti vaikuttavien tekijöiden todettiin olevan eniten organisaatioon ja ihmisiin liittyviä. Lisäksi tunnistettiin käyttöönottoa edeltävien suunnittelu-, toteutus- ja jalkautusvaiheiden merkitys. Organisatoriset tekijät käsittävät muutosjohtamisen, viestinnän, resursoinnin, sekä liiketoiminnan mittarit. Tarpeeksi laajan resursoinnin varmistamisen, ja liiketoiminnan mittareiden uudistamisen automaatioratkaisujen käyttöönottoa tukevaksi tunnistettiin olevan kokonaan uusia käyttöönottoon vaikuttavia tekijöitä kirjallisuudesta tunnistettujen lisäksi. Tekniset tekijät käsittävät kustomoinnin minimoinnin vakioinnilla, sekä automaatioratkaisujen ja liiketoimintaprosessien yhteen sovittamisen. Vakioinnin havaittiin olevan automatisoinnin esiehto. Ihmislähtöiset tekijät taasen käsittävät ihmisten osallistamisen, sekä valmentamisen ja kouluttautumisen.