Nuorten KOMPASSI -verkkointervention yhteys koulupaineiden sietokykyyn : nuoren temperamentti muuntavana tekijänä - Linkola, Iida; Subida, Liina (2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, lisääkö Nuorten KOMPASSI -interventio nuorten koulupaineiden sietokykyä eli akateemista kimmoisuutta kuuden kuukauden seurantamittauksessa. Lisäksi tarkasteltiin, muuntavatko nuoren temperamenttipiirteistä negatiivinen affektiivisuus ja tahdonalainen itsesäätely intervention vaikutusta akateemiseen kimmoisuuteen. Nuorten KOMPASSI on hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuva, nuorille suunnattu viiden viikon mittainen verkkointerventio, joka koostuu viikottaisista tehtävistä. Tämä tutkimus on osa TIKAPUU 2 - tutkimushanketta, jonka tavoitteena on tukea nuoria siirtymävaiheessa yhdeksänneltä luokalta toisen asteen koulutukseen. Nuorten KOMPASSI -intervention tutkimukseen osallistui 243 nuorta, joista 161 satunnaistettiin interventioryhmään ja 82 verrokkiryhmään. Interventioon satunnaistetuista nuorista keskeytti 38. Heitä tarkasteltiin katoanalyysissa. Akateemista kimmoisuutta mitattiin itsearviointina Martinin ja Marshin akateemisen kimmoisuuden mittarilla (Academic Buoyancy Scale) yhdeksännen luokan alku- ja loppusyksyllä sekä keväällä. Temperamentin negatiivista affektiivisuutta ja tahdonalaista itsesäätelyä mitattiin Early Adolescent Temperament Questionnaire – Revised -kyselyn (EATQ–R) lyhennetyllä versiolla. Muutoksia akateemisessa kimmoisuudessa analysoitiin toistomittausten varianssianalyysilla, ja temperamentin muuntavaa vaikutusta tarkasteltiin hierarkkisen regressioanalyysin avulla. Tulokset osoittivat, että nuorten akateeminen kimmoisuus lisääntyi Nuorten KOMPASSI - interventioryhmässä alkumittauksesta loppumittaukseen ja tulokset säilyivät kevään seurantamittauksessa. Verrokkiryhmän akateeminen kimmoisuus ei muuttunut. Temperamentin negatiivinen affektiivisuus tai tahdonalainen itsesäätely eivät muuntaneet intervention ja akateemisen kimmoisuuden välistä yhteyttä. Tutkimus toi uutta tietoa temperamenttipiirteiden vaikutuksesta hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuvassa verkkointerventiossa. Akateemista kimmoisuutta oli aiemmin tutkittu Nuorten KOMPASSI -interventiossa vain loppumittaukseen saakka, ja tämä tutkimus onnistui laajentamaan tulokset koskemaan myös kuuden kuukauden seurantamittausta. Tutkimuksen tulokset antavat lupaavaa tietoa nuorille suunnatun HOT-pohjaisen verkkointervention toimivuudesta koulupaineiden sietokyvyn lisäämisessä temperamentiltaan erilaisille nuorille.