Sekaannusmatriisikorjaus ja sen vaikutus biologisiin indekseihin - Veistämö, Tommi (2019)
Pohjaeläinten koneellinen tunnistaminen vähentäisi merkittävästi pohjaeläinten luokitteluun tarvittavaa työmäärää nykyiseen tilanteeseen verrattuna ja nopeuttaisi biologisten indeksien laskemista. Pohjaeläimistä laskettavat biologiset indeksit kertovat vesistöjen ekologisesta tilasta, joten niiden estimoiminen tarkasti on tärkeää. Koneellinen luokitteleminen aiheuttaa kuitenkin virheitä pohjaeläinten taksonomisten ryhmien tunnistamisessa, koska luokittelussa yksilö voi ominaisuuksiensa perusteella päätyä väärään taksonomiseen ryhmään. Näiden virheiden korjaamiseksi sovelletaan kolmea korjausmenetelmää: käyttäjän sekaannusmatriisikorjaus, tuottajan sekaannusmatriisikorjaus ja paras lineaarinen korjaus. Menetelmien toimivuutta tutkitaan 12 yleisen biologisen indeksin kohdalla. Tutkimuksen kohteena on luokitteluvirheen ja korjausmenetelmien vaikutus indeksien estimointiin.