Maahanmuuttajaperheiden lastenhoitoratkaisut lapsen ollessa yksivuotias - Koponen, Saara (2019)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin, mitkä taustatekijät ovat yhteydessä maahanmuuttajaperheiden lastenhoidon ratkaisuihin lapsen ollessa noin 1-vuotias. Lisäksi tutkittiin, ovatko eri hoitomuodon valinneet perheet tyytyväisiä tekemäänsä ratkaisuun ja onko kotihoidon ja varhaiskasvatuksen valinneiden ryhmien välillä eroa tyytyväisyydessä. Tutkimuksen aineistona käytettiin Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman CHILDCARE-hankkeen kyselyaineiston vastauksia. Kyselyaineisto on kerätty hankkeen kymmenessä yhteistyökunnassa vuonna 2016 ja kyselyn kohderyhmänä olivat näiden kuntien noin 1-vuotiaiden lasten vanhemmat. Tässä tutkimuksessa käytettiin maahanmuuttajien vastauksia (N= 298). Aineisto analysoitiin logistisella regressioanalyysillä. Kotihoidon valinta maahanmuuttajaperheillä oli sitä todennäköisempää mitä korkeampi oli vanhemman ikä, mitä nuorempi lapsi oli kyseessä, uskonnon merkityksen ollessa tärkeä ja perheen ollessa ydinperhe. Perheen tulojen vaikutus näkyi siten, että mitä korkeammat tulot perheessä oli, sen todennäköisemmin lapsi oli varhaiskasvatuksessa. Tyytyväisyyden osalta ryhmät erosivat toisistaan siten, että varhaiskasvatuksen valinneet olivat tyytyväisempiä ratkaisuunsa.