Luontodiskurssit Urho Kekkosen kansallispuiston autiotupien vieraskirjamerkinnöissä 2010-luvulla - Ruha, Olli (2019)
Tässä kriittistä diskurssintutkimusta edustavassa maisterintutkielmassa analysoidaan Urho Kekkosen kansallispuiston autiotupien vieraskirjamerkintöjä. Vieraskirjamerkinnät ovat luontokokemuksen aikana ja urbaaneista ympäristöistä etäällä tuotettuja autenttisia tekstejä. Tutkielmani aineistolajin valintaa ohjaava oletus olikin, että tilannekontekstuaalisista tekijöistä johtuen vieraskirjamerkinnöissä on paljon sellaista ainesta, joka vähintäänkin implikoi tuottajiensa luontokäsityksiä, ja että aineisto tarjoaa keinon päästä käsiksi yksilöllisiin luontokäsityksiin. Tutkielman yhteiskunnallista relevanssia perustelen sillä, että valtavirrasta mahdollisesti poikkeavien ja yksilöllisten luontokäsitysten tutkiminen on tärkeää aikakaudella, jonka yleistä luontokeskustelua määrittävät lähinnä kriisit ja uhkakuvat.