Bottijohtajuus : palvelurobottien soveltamismahdollisuudet johdon tehtävissä johtajuusteorioiden valossa - Salonen, Kalle (2019)
Informaatioteknologian ja tekoälyn kehittymisen vaikutuksia yhteiskuntaan verrataan teollisen vallankumouksen aiheuttamiin suuriin muutoksiin. Teollinen vallankumous 1700- ja 1800- lukujen taitteen Britanniassa mullisti yhteiskuntarakenteita. Tuolloin ensimmäiset mekaaniset ”robotit”, höyrykoneet, tehostivat tuotantoa ennennäkemättömällä tavalla. Motiivina johtamisen tutkimustyössä on ollut yleisesti tarve muodostaa tehtäväkuvaus, joka tuo esiin johtamisen universaalin luonteen ja joka on yrityksen tehokkuuden kannalta olennainen. Mutta miten käy jatkossa, kun palvelurobotit suoriutuvat jatkuvasti haastavammista tehtävistä ja niillä aletaan korvata johdon tehtäviä? Tutkielmani käsittelee IT-alan organisaatioiden johtajien roolia ja tehtäviä sekä bottien mahdollisuuksia korvata niitä. Pääpaino on tutkimusosiossa, jossa selvitettiin teemahaastattelututkimuksella IT-alan johtajien tehtäviä, rooleja ja suhtautumista teknologiaan. Haastatteluja toteutettiin yhteensä 9 kevään 2018 aikana. Lopputuloksena saatiin selville nykypäivän IT-alan johtajien tehtäviä ja rooleja, joita verrattiin bottien käyttötarkoituksiin. Teoriaosuudessa luokittelin botit eri käyttötarkoitusten perusteella. Tuloksissa etsin yhtäläisyyksiä johtajien tehtävien ja bottien välillä. Tämä tutkielma auttaa hahmottamaan bottien mahdollisuutta toimia johdon tehtävissä. Teorian pohjalta rakensin bottijohtamisen tutkimuskehikon, joka loi pohjan haastatteluille ja myöhemmälle analyysille. Tarkoituksena oli selvittää bottien käytännön soveltamismahdollisuuksia johdon roolissa. Tuloksena saatiin selville mahdollisuuksia hyödyntää botteja johdontehtävissä tai johdon apuna. Tämä tutkimus loi pohjaa tulevalle tutkimukselle ja avasi ymmärrystä bottijohtajuudesta. Jatkossa aihetta voisi lähestyä esimerkiksi tekoälyn hyödyntämisen etiikan kautta tai tutkia bottien hyödyntämistä käytännössä tai taloudellisen hyödyn näkökulmasta.