Automaation ja robotiikan koettuja vaikutuksia ulkoisessa laskentatoimessa - Väisänen, Pauliina (2019)
Tässä pro gradu –tutkielmassa tarkastellaan automaation ja robotiikan koettuja vaikutuksia ulkoisessa laskentatoimessa. Kehittyvistä teknologioista varsinkin ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn oletetaan vaikuttavan ulkoiseen laskentatoimeen merkittävästi, joten tarkastelu painottuu niiden vaikutuksiin. Tutkimus on laadullinen ja suoritetaan sisällönanalyysilla laskentatoimen alan artikkeleista ja asiantuntijaraporteista. Ensimmäisinä vaikutuksina voidaan pitää muutoksia, joilla automaatiota voidaan hyödyntää laajamittaisesti. Esimerkiksi yhä tärkeämpää olisi panostaa datan keräämiseen, parantamiseen ja hyödyntämiseen. Näiden ohella datan standardointia olisi lisättävä sekä automatisoitavia prosesseja pitäisi määritellä tarkasti ja selkeästi. Vaikutuksia on lisäksi jaoteltu toimialalle, ulkoisen laskentatoimen toimintoihin ja työntekijöihin kohdistuviksi. Käsitys ulkoisesta laskentatoimesta muuttuu yhä enemmän historiatietojen kirjaamisesta tulevaisuusorientoituneempaan neuvontaan. Data-analytiikan mahdollistamista neuvonantopalveluista tulee yleisen näkemyksen mukaan merkittävämpi osa toimialaa, vaikkakin niiden markkinoiden kehitys voidaan nähdä vielä epävarmana. Työtehtävien monipuolistuessa osaavan henkilöstön löytäminen vaikeutuu. Alan uskotaan konsolidoituvan ja yhteistyön lisääntyvän. Yhteistyön lisäämistä tarvittaisiin tieteellisessä tutkimuksessa sekä käytännön työelämässäkin, erityisesti järjestelmien kehittämisessä. Rutiinitehtävät automatisoituvat sekä raportoinnista tulee virheettömämpää, laadukkaampaa ja nopeampaa. Puhutaan jopa reaaliaikatalouden lisääntymisestä. Teknologian myötä voi aiheutua uudenlaisia uhkia, mutta toisaalta kehittyvät myös keinot niiden torjumiseen. Koneiden ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta tulee tärkeämpää, joten työntekijöiden on tärkeää hankkia ymmärrystä kehittyvistä järjestelmistä. Ihmisten työtehtävissä tulevat korostumaan esimerkiksi sosiaaliset taidot ja eettinen ymmärrys sekä neuvonantopalvelut mahdollistava liiketoimintaosaaminen. Yhä tärkeämpää on pitää huolta jatkuvasta uuden oppimisesta.