Marita Lybeckin keramiikka Artekin tuotevalikoimassa - Katila, Karoliina (2019)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää millaista sisustusliike Artekille valmistettu keramiikka oli, ketkä olivat sen suunnittelijoita ja valmistajia. Artekin perustivat vuonna 1935 Alvar Aalto, Aino Aalto, Nils-Gustav Hahl ja Maire Gullichsen. Heillä oli selkeät näkemykset ajanmukaisesta tyylistä. Tutkimuksessa tarkastellaan myös keramiikan ottamista Artekin valikoimaan osana modernin asumisihanteen mukaista kodinsisustusta. Ruotsista omaksuttiin kauniimpien arkitavaroiden ihanne, mikä tarkoitti hyvin suunniteltuja ja edullisia tavaroita jokapäiväiseen käyttöön.