IFRS 15 -standardin käyttöönoton vaikutukset suomalaisissa pörssiyhtiöissä - Ryyppö, Eero; Kokkonen, Joonas (2019)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee IFRS 15 -standardia, jossa paneudutaan uuden standardin käyttöönoton vaikutuksiin suomalaisissa pörssiyhtiöissä. IFRS 15 -standardi otettiin käyttöön 1.1.2018 ja se korvasi standardit IAS 11 pitkäaikaishankkeet ja IAS 18 tuotot. Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa. Ensin tutkimme 28:n suomalaisen pörssiyhtiön tilinpäätöksiä, osavuosikatsauksia ja pörssitiedotteita, jonka tarkoituksena oli kartoittaa mitä he kertovat omassa raportoinnissaan uuden standardin vaikutuksista sekä saada tietoa toimialakohtaisesti, millä toimialoilla standardimuutoksen vaikutukset olisivat suurimmat. Tämän vaiheen perusteella valitsimme kolme eri yhtiötä, joille teimme tutkimuksen toisessa vaiheessa teemahaastattelut. Haastattelurunko jakaantui kolmeen teemaan: Standardin käyttöönotto, muutokset viiden vaiheen mallin näkökulmasta ja tarpeellisuus. Tämän tarkoituksena oli hankkia yksityiskohtaisempaa tietoa standardin vaikutuksista yhtiöille. Tuloksista saatiin selville, että ulkoiseen raportointiin ei juurikaan tule muutosta standardiuudistuksen vaikutuksesta, lukuun ottamatta kasvaneita liitetietovaatimuksia. Avainlukujen muutokset uuden standardin johdosta ovat yhtiöille prosenttitasolla lähes olemattomia. Yhtiöiden sisällä muutokset ovat olleet kuitenkin suuria. Monet yhtiöt ovat joutuneet tekemään järjestelmä -ja prosessimuutoksia uuden standardin johdosta ja uusi viiden vaiheen malli on tuonut uutta ajattelumallia tuloutukseen. IFRS 15 -standardin tarpeellisuudesta yhtiöillä oli eriäviä mielipiteitä. Sen todetaan tuovan yhdenmukaisuutta yhtiöiden toimintaan, mutta samalla sen käyttöönottoprosessi nähdään haastavana ja työläänä. Tämän takia standardin kustannukset saattavat joillekin yhtiöille olla suuremmat kuin sen tuomat hyödyt.