Exploring uncertainty from prioritization perspective in information systems development - Orpana, Lari (2019)
Epävarmuutta on havaittavissa kaikkialla, ja järjestelmäkehitykseen liittyvät epävarmuudet ovat jatkuvasti kasvavan kiinnostuksen kohteena. Perinteisesti negatiivisiksi koetut epävarmuudet vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen, projektien onnistumiseen ja organisaatioiden toimintaan. Tämä tutkimus selvittää järjestelmäkehityksessä koettuja epävarmuuksia ja vertailee näiden ilmenemistä. Tutkimus sisältää sekä laadullisen että määrällisen osuuden, joista laadullinen selvittää haastatteluihin pohjaavalla sisältöanalyysillä järjestelmäkehityksessä koetut epävarmuuskategoriat. Koetuista epävarmuuksista selvitetään kaikkia kategorioita yhdistävä ydinkategoria. Tutkimuksen määrällinen osa sisältää kyselyanalyysin, jonka pohjalta aikaisemmin havaittujen kategorioiden keskinäinen tärkeysjärjestys saadaan esille. Tutkimuksen tuloksia ovat 9 epävarmuuden aiheuttajien kategoriaa, jotka ovat Kommunikaatio, Teknologiat, Työvoima, Asiakkaan tarpeet, Hallinnointi, Asiakkaan taidot ja osaaminen, Tilannekuvan selkeys, Kehityksen sisäiset epävarmuudet ja Kehityksen ulkoiset epävarmuudet. Yli 20 havaittua alakategoriaa muodostavat kategorisoinnin rungon. Järjestelmäkehityksen ydinkategoriaksi havaittiin tieto, johon vaikuttavat myös taitoon liittyvät henkilökeskeiset ominaisuudet. Kategorioiden välinen koettu tärkeysjärjestys muodostui kyselyn pohjalta, nostaen esiin Hallinnoinnin, Asiakkaan tarpeet, Kommunikaation ja Asiakkaan taidot ja osaamisen eniten epävarmuutta aiheuttaviksi kategorioiksi. Tutkimus edistää epävarmuustutkimuksen kasvavaa tutkimusalaa järjestelmäkehityksen näkökulmasta.