Yksityisten ja julkisten lukioiden vaikuttavuuserot Helsingissä - Manninen, Kalle (2019)
Erilaisten koulujen vaikutukset oppimistuloksiin ovat kiinnostaneet tutkijoita pitkään. Hyviä oppimistuloksia tuottavien lukioiden identifiointi on mielenkiintoista, sillä arvosanoilla voi olla pitkäaikaisiakin vaikutuksia oppilaidensa tulevaisuuteen. Koulujen laadun ja vaikutuksen arviointi on kuitenkin haastavaa, koska koulun osuus vaikutuksesta on kyettävä erottamaan kaikista muista vaikuttavista tekijöistä. Eräs merkittävä joukko kouluja ovat yksityisesti toimivat ja julkisesti rahoitetut lukiot. Tässä tutkimuksessa luodaan katsaus aihetta koskevaan kirjallisuuteen sekä hyödynnetään lukioiden sisäänpääsyrajojen muodostamaa kvasikokeellista asetelmaa ja regressioepäjatkuvuusasetelmaa, joiden avulla arvioidaan Helsingin alueen yksityisten koulujen kausaalivaikutusta ylioppilaskokeiden arvosanoihin verrattuna julkisiin lukioihin. Koeasetelma mahdollistaa juuri sisäänpääsyrajan ylittäneiden ja sen alle jääneiden tulosten vertailun, joka voidaan tulkita asetelman toimiessa lukion kausaalivaikutukseksi arvosanoihin. Käytössä oleva tutkimusaineisto koostuu kattavista kansallisista rekisteriaineistoista. Näihin aineistoihin on tilastoitu tiedot opiskelijoiden arvosanoista peruskoulussa ja ylioppilaskokeissa sekä toisen asteen yhteisvalinnan hakutiedot. Analyysissä huomataan, että yksityisillä lukioilla vaikuttaisi olevan positiivisia vaikutuksia ylioppilastutkinnon arvosanoihin useammalla mittarilla mitattuna. Erilaiset robustisuus ja luotettavuustarkastelut vahvistavat tuloksia ja tutkimusasetelman validiteettia.