Big data ja yksityisyys teleoperaattiorialalla - Anttila, Deniz (2019)
Teleoperaattorien tuottamien verkkoyhteyksien kautta kulkevan tietoliikenteen määrä on kasvussa johtuentietoliikenteen saatavuuteennojaavistadigitaalisista palveluista, kutentelevision ja musiikin suoratoistopalveluiden käytön kasvusta. Teleoperaattorit voivat hyötyäliikenteen kasvun määrästä, silläoperaattoritovat ainutlaatuisessa asemassa hyödyntämään asiakkaidensa tuottamaa dataa. Big data teknologiankäyttö tarjoaa useaa kaupallista hyötyä teleoperaattoreille,kuten asiakasvaihtuvuuden minimointi, tietolähteitä parempien strategisten päätösten tekoon,sekä parempaa mahdollisuuttapalveluidensa laadun tarkkailuun. Asiakkaiden tuottaman datan hyödyntäminen voi olla teknisesti hankalaa, mutta voi myöstuottaa asiakkaiden keskuudessa mielipahaa. Asiakkaat saattavat kokeadatan hyödyntämisenloukkaavan yksityisyyttänsä, esimerkiksijaettaessatietojakolmannen osapuolen kanssa.Tämä saattaa johtaa asiakkaiden katoon tietoliikennedataa hyödyntävistä teleoperaattoreista.Tämän pro gradu –tutkielmantavoitteena on tutkiahyötyjä ja haittoja koskien teleoperaattoreidentrendiä käyttäätietoliikenteestä poimittuadataakaupallisesti hyödyksibig data teknologian avulla. Tutkielman teoreettinen osuus perustuukirjallisuuskatsaukseenaiheen aikaisemmista tutkimuksista. Tutkielman tuloksena on selkeämpi näkemys siitä, mitä teleoperaattorilta edellytetään asiakkaan yksityisyyden suhteen hyödynnettäessä big data teknologiaaja kuinka teleoperaattorien asiakaskunta kokee datan hyödyntämisen.Tutkielman empiirisessä osuudessa tarkastellaanvalittuateoriamallia kyselystäkertyneiden vastauksien avulla. Osuuden tuloksia verrataan muihin tutkimustuloksiin.