Työntekijöiden työn imua vahvistava ja heikentävä johtaminen esimiesten näkökulmasta - Kanerva, Tuija (2019)
Tutkielman tavoitteena oli syventää ymmärrystä esimiesten kokemuksista johtamisen ja alaistaitojen merkityksestä työntekijöiden työn imun syntymisessä. Lisäksi pyrittiin kuvaamaan ja ymmärtämään esimiesten kokemuksia siitä, millaiset johtamiskäytännöt sekä alaistaidot luovat ja vahvistavat sekä puolestaan heikentävät työntekijöiden työn imua. Tutkimuksen kohteena olivat esimiesten kokemukset johtamisen sekä alaistaitojen yhteyksistä työntekijöiden työn imuun. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin ja aineisto kerättiin teemahaastatteluilla. Tutkimukseen haastateltiin kahdeksaa esimiestä eri asiantuntijaorganisaatioista. Haastattelut suoritettiin yksilöhaastatteluina. Aineiston analyysi suoritettiin laadullisin menetelmin teemoittelua hyödyntäen. Kokemukset olivat kaikkiaan hyvin monipuolisia ja vaihtelevia. Johtamiskäytännöt liittyivät sekä työhön, sen sujumiseen että vuorovaikutukseen ja työympäristöön. Työn imua vahvistavia johtamiskäytäntöjä olivat muun muassa vaikutusmahdollisuuksien antaminen ja onnistumisen huomiointi. Työn imua heikentäviä käyntäntöjä olivat puolestaan esimerkiksi liika kontrollointi ja epäjohdonmukaisuus. Työn imua vahvistavia alaistaitoja olivat muun muassa motivaatio ja avoimuus ja heikentäviä esimerkiksi pessimistisyys ja motivaation puute. Tutkimustulosten perusteella johtamisella sekä alaistaidoilla on merkittävä rooli sekä työntekijöiden työn imun vahvistumisessa että heikentymisessä. Tämän tutkielman tulokset tarjoavat uusia näkökulmia työn imun johta-miseen sekä alaistaitoihin. Tuloksia on mahdollista hyödyntää esimerkiksi organisaatioiden johtamisen ja alaistaitojen kehittämisessä.