Conflict sensitivity and the depolitization of development aid: analysing governmental and organisational reports on the Somali compact (2014-2016) - Kurki, Annukka (2018)
Tämän tutkielman tavoite on analysoida mitkä Somalia Development and Reconstruction Facility (SDRF)- rahastojen onnistumiset ja puutteet konfliktisensitiivyyden valtavirtaistamisessa Somali kompaktin aikana 2014-2016. Interventioiden konfliktisensitiivisyyttä analysoitiin myös depolitisaatio-teorian näkökulmasta. Tutkimusaineisto koostuu rahastojen seurantaraporteista ja muista tärkeistä asiakirjoista, sekä kansainvälisten järjestöjen sekä tutkimusinstituutioiden riippumattomista raporteista. Tutkimusaineisto analysoitiin induktiivisella sisältöanalyysilla. Tämä toteutettiin identifioimalla tutkimusaineistosta ne osat, jotka olivat relevantteja tutkimuskysymyksen analysoimiseen, luomalla konfliktisensitiivisyyden eri tasoista kategoriat, määrittelemällä minkä kategorian puitteissa identifioidut aineiston osat analysoidaan, arvioimalla kuinka konfliktisensitiivistä toiminta on ollut eri kategorioiden tasolla sekä kuinka tämä liittyy depolitisaatioon. Tulokset osoittivat että Somalia kompaktin kehityskumppanit olivat onnistuneita konfliktisensitiivisyyden valtavirtaistamisessa joissain määrin instituutioiden rakenteissa sekä interventioissa. Tulokset kuitenkin myös osoittivat useita puutteita konfliktinsensitiivisyden valtavirtaistamisessa ja integroimisessa, sillä kattavaa analyysiä valtion hauraudesta ei oltu tehty, ja konfliktisensitiivyyttä ei oltu täysin huomioitu instituutionalisissa rakenteissa ja hankehallinnossa.