Parametrien tunnistus ja datajoukon sovittaminen optimoinnin avulla Potku-ohjelmassa - Rekilä, Heta (2019)
Tutkielmassa perehdytään erityyppisiin optimointialgoritmeihin, joita modeFRONTIER-optimointiympäristö tarjoaa. Ympäristöä voi käyttää tehokkaaseen optimointialgoritmien vertailuun. Algoritmien suoriutumisen arviointia varten määriteltiin vertailumenetelmä, jossa hyödynnettiin ZDT-funktioita. Vertailun tulosten perusteella valittiin kaksi algoritmia, NSGA-II ja MOGA-II, joita käytettiin simuloidun datajoukon sovittamiseen kokeellista datajoukkoa vastaavaksi. Datajoukot olivat Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen Potku-ohjelmalla tuotettuja energiaspektrejä. Havaittiin, että sovittamiseen soveltui parhaiten NSGA-II. Algoritmi toteutettiin osaksi Potku-ohjelmaa.