"Tää laji on maraton eikä maili" : johtaminen jatkuvassa muutoksessa - Heinonen, Maikki (2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia johtamista jatkuvan muutoksen keskellä valitun kohdeorganisaation OP Ryhmän johdon näkökulmasta. Tutkimuksessa pyritään tarkastelemaan jatkuvan muutoksen esiintymistä ilmiönä ja minkälaisia haasteita se aiheuttaa johtamisen näkökulmasta sekä millaisia johtamisen keinoja tarvitaan jatkuvassa muutoksessa selviytymiseen. Tämä tutkimus toteutetaan osana Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun SALP-tutkimusryhmää (Strategy, Accounting and Leadership as Practice). Tutkimusaineisto koostuu 28 haastattelusta, jotka on kerätty SALP-tutkimusryhmän toimesta vuosilta 2009-2019. Aineisto koostuu pitkältä ajanjaksolta, mikä mahdollistaa muutoksen tutkimisen jatkuvana ilmiönä ja tietoisuuden kehittymisen aiheesta. Tutkimustuloksista oli havaittavissa, että kohdeorganisaatiossa muutos tunnistettiin jatkuvana tilana, jonka vaiheiden ja päätepisteiden hahmottaminen on haastavaa. Jatkuvan muutoksen käsitteleminen ilmiönä koostui muutoksen tunnistamisesta, muutospuheesta ja muutokseen suhtautumisesta. Läpi aineiston jatkuvaan muutokseen suhtauduttiin välttämättömänä asiana, mutta se sai silti osakseen kritiikkiä. Tulosten perusteella jatkuva muutos on aiheuttanut organisaatiossa monia haasteita, jotka jaoteltiin myrskyisään toimintaympäristöön, vanhojen ja uusien toimintatapojen väliseen suhteeseen ja tasapainon säilyttämiseen organisaatiossa. Tulosten perusteella voidaan todeta, että jatkuvassa muutoksessa johtamiseen tarvitaan perustehtävän johtamista arvojen kautta, selkeää viestintää ja organisaation strategista ketteryyttä. Tutkimustuloksissa korostui, että jatkuvan muutoksen aiheuttama epätasapainotila on toisaalta organisaatiolle hyvä tila kehittää sen ketteryyttä ja muutosvalmiutta, mutta haasteeksi nousee turvallisuuden tunteen löytäminen muutosten värittämään arkeen. Yhdeksi keinoksi turvallisuuden tunteen luomiselle nähtiin loppuneiden ja epäonnistuneiden muutosten päättäminen organisaatiossa viestinnän avulla.