Effect of freshwater pearl mussel (Margaritifera margaritifera) infection on virulence of flavobacterium columnare in brown trout (Salmo trutta) - Roy, Amitav (2019)
Flavobacterium columnare on bakteeri, joka aiheuttaa kaloissa ns. lämpimän veden tautia (kolumnaris-tauti), mikä puolestaan aiheuttaa kuolleisuutta kalaisännissään. Erityisesti Pohjois-Euroopan alueella kesäaikana veden lämpötilan ollessa korkea tämä bakteeri voi olla hyvin haitallinen. Koska tautia vastaan ei ole toimivaa rokotetta, on antibioottien käyttö ainoa keino taudin haittojen vähentämiseksi kalanviljelylaitoksilla, mikä voi johtaa antibioottiresistenssin kehittymiseen. Kolumnaris-taudin kohteena olevat lohikalat ovat myös jokihelmisimpukan eli raakun isäntäkaloja, joten F. columnaren ja raakun glokidium-toukkien yhteisinfektio esimerkiksi taimenessa on mahdollinen. Yleensä aiempi loisinfektio lisää alttiutta uusille infektioille. Raakun glokidium-infektion on todettu haittaavan kalaisäntää esimerkiksi vaikeuttamalla hengitystä ja alentamalla kalan kasvua. Tutkin tässä työssä raakun glokidium-infektion vaikutusta taimenen alttiuteen kolumnaris.-taudille—tutkimushypoteesi ollessa, että raakkuinfektio lisää kalan alttiutta F. columnare -taudille. Raakun glokidium-toukilla laboratoriossa infektoidut (ja infektoimattomat kontrolliyksilöt) altistettiin virulentille F. columnare –kannalle ja seurattiin kalojen elossapysymistä. Kahdenkymmenenyhdeksän tunnin tarkkailujakson aikana kaikki bakteerille altistetut kalat (n = 150) kuolivat, kun altistamattomista vain yksi menehtyi (n = 146). Bakteeri-altistettujen kalojen joukossa glokidium-infektoitujen yksilöiden elinaika oli tilastollisesti merkitsevästi pidempi kun ei-infektoitujen kontrollikalojen elinaika. Bakteeri-altistuneista kaloista ne infektoitiin FPM-glokidialla ennen kuin altistus säilyi tilastollisesti merkittävästi pitempään - sekä pian (kaksi kuukautta) FPM-infektion (liitteenä glochidia) jälkeen että 14 kuukautta infektion jälkeen (glochidia irrotettu).Lisäksi jälkimmäisessä ryhmässä glokidium-toukkien lukumäärän ja elossapysymisajan välillä oli tilastollisesti merkitsevä, positiivinen korrelaatio. Mekanismia alentuneen kuolevuuden taustalla glokidium-infektoiduilla kaloilla ei tunneta, eikä sitä onko kyseessä pelkästää raakun toukille ominainen ilmiö. Tulos viittaa siihen, että jokihelmisimpukan glokidium-toukkainfektio muokkaa kalan alttiutta kolumnaris-taudille aikana ja jopa alentaa F. columnare -bakteerin haitallisuutta taimenessa.