Kriittisen infrastruktuurin ohjausjärjestelmien kyberturvallisuus - Virtanen, Alex (2019)
Tämä tutkielma käsittelee kriittisen infrastruktuurin tuotanto- ja jakeluprosessien SCADA-järjestelmien toimintavarmuutta sekä resilienssiä kyberturvallisuuden näkökulmasta. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, kuinka erilaiset parhaat käytänteet ja viitekehykset neuvovat kriittisen infrastruktuurin organisaatioita vahvistamaan omaa toimintavarmuuttaan jatkuvasti muuttuvan kyberulottuvuuden toimintahäiriöiden varalta. Tutkielma pyrkii etsimään näistä viitekehyksistä yhteneväisyyksiä sekä eroavaisuuksia ja vertailemaan näitä luvussa neljä esitellyn toimintavarmuustaulukon avulla. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa hyödynnettiin aikaisempia vertaisarvioituja tieteellisiä julkaisuja, artikkeleita, kirjallisuutta ja viitekehyksiä. Tutkimuksen tuloksia tarkastellessa huomattiin, että oikeanlainen suunnittelu ja sen suunnitelman toteutus toimintahäiriön varalle ovat avaintekijöitä organisaation toimintavarmuuden palauttamiseen ja resilienssin vahvistamiseen.