Migrating a web application to serverless architecture - Pekkala, Aleksi (2019)
Serverless on uudenlainen pilvilaskentamalli joka perustuu automaattisesti skaalautuviin ja millisekuntien tarkkuudella laskutettaviin laskentaresursseihin. Serverless on herättänyt kiinnostusta ammattipiireissä mutta tieteellinen kirjallisuus siitä miten mallin erityispiirteet vaikuttavat ohjelmistosuunnitteluun on vielä vajavaista. Tämä tutkielma pyrkii ensin määrittelemään mallin alkuperineen ja kartoittamaan sovellettavia suunnittelumalleja. Suunnittelumalleja sovelletaan kokeellisessa migraatioprosessissa minkä kautta johdetaan 5 uutta suunnittelumallia. Lopuksi migraation lopputulosta arvioidaan kehityksen helppouden, suorituskyvyn sekä kustannusten näkökulmasta. Serverless-mallin itodetaan täyttävän lupauksensa joustavuudesta sekä matalammasta operationaalisen työn tarpeesta; kustannusetu kuitenkin riippuu laajalti käyttöliikenteen muodosta.