Pelillistämisen vaikutus oppilaiden opiskelumotivaatioon ja oppimiseen biologian lukio-opetuksessa - Auerniitty, Aarni (2019)
Tietokone- ja konsolipelit ovat hyvin suosittuja nuorten keskuudessa. Siten elektronisten pelien sisällyttäminen opetukseen tuntuu luontevalta. Pelien on todettu hyödyttävän monien eri-ikäisten oppilaiden oppimista ja motivaatiota opiskeluun. Tässä tutkimuksessa selvitettiin opetuksen pelillistämisen vaikutusta oppilaiden oppimiseen ja motivaatioon lukion biologian opetuksessa. Tutkimus toteutettiin opetuskokeiluna neljällä oppilasryhmällä keväällä 2018, ja siihen osallistui yhteensä 96 oppilasta. Opetuspelinä käytettiin järven ekosysteemin toimintaa ja eliöiden välisiä vuorovaikutussuhteita sekä kalastuksen vaikutuksia havainnollistavaa Kalapeliä. Oppilaat pelasivat Kalapeliä pienissä ryhmissä kahdella eri oppitunnilla. Pelaamisen yhteydessä oppilaat vastasivat alku- ja loppukyselyyn, jotka kartoittivat oppilaan taustaa, motivoituneisuutta ja oppimista. Myös oppilaiden mielipiteitä opetuksen pelillistämisestä kysyttiin toisen kyselyn lopuksi. Opetuspelin ei havaittu vaikuttavan oppilaiden motivaatioon biologian opiskelua kohtaan tutkimuksen aikana. Myöskään suurimmassa osassa oppimista mittaavien kysymysten vastauksia ei tapahtunut merkittävää muutosta ensimmäisen ja toisen opetuskerran välillä. Tärkeimpinä pelillistämisen hyvinä ominaisuuksina mainittiin apu vaikeiden kokonaisuuksien hahmottamisessa, hauskuus ja motivoiva vaikutus. Huonoina ominaisuuksina eniten mainintoja saivat pelin monimutkaisuus ja keskittymisen herpaantuminen. Tutkimuksen perusteella pelillistäminen voi toimia osana biologian lukio-opetusta, joskaan sen vaikutus oppilaiden motivaatioon ja oppimiseen ei ole yksiselitteinen.