Viestintä ohjelmistoprojektissa : viestintävälineiden käyttö eri tehtävätyypeissä - Kuhmonen, Sini-Maria (2019)
Viestinnän epäonnistumista pidetään yhtenä keskeisenä syynä siihen, miksi valtaosa ohjelmistoprojekteista epäonnistuu. Tässä tutkielmassa tarkastellaan viestintää ohjelmistoprojektissa viestintävälineiden ja niiden käytön näkökulmasta. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitä viestintävälineitä pidetään yleisesti tärkeinä ja mitä pidetään parhaina ohjelmistonprojektin eri tehtävätyypeissä. Lisäksi tutkielmassa ollaan kiinnostuneita siitä, mitkä viestintävälineen ominaisuudet tukevat viestintää kussakin tehtävätyypissä. Tutkimuksen teoreettisena pohjana ovat median ilmaisuvoimaisuuden teoria, median synkronisuuden teoria sekä McGrathin tehtäväluokitus. Näiden lisäksi tutkielmassa on hyödynnetty projektikirjallisuutta sekä aiempaa tutkimusta koskien viestintävälineiden käyttöä ohjelmistoprojekteissa. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena, ja aineisto kerättiin suuren julkisen sektorin organisaation ohjelmistoprojekteissa työskentelevän henkilöstön keskuudesta. Tutkimuksessa ilmenee, että eri tehtävätyyppien välillä on eroja siinä, mitä viestintävälineitä pidetään parhaina. Tehtävätyyppien välillä havaittiin eroja myös siinä, minkä viestintävälineen ominaisuuksien koetaan tukevan parhaiten viestintää. Lisäksi huomattiin, että vaikka jotain viestintävälinettä pidetään tärkeänä projektissa viestimisessä, ei viestintäväline välttämättä ole tehtävään paras.