11–15-vuotiaiden urheiluseuraharrastamisen lopettamiseen johtaneita syitä Suomessa - Grönholm, Pyry (2019)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mistä lajeista ja miksi suomalaislapset ja -nuoret ovat lopettaneet urheiluseuraharrastamisen ikä, sukupuoli, laji ja harrastusorientaatio huomioon ottaen. Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa -tutkimukseen (LIITU) valittiin satunnaisotannalla koulurekisteristä 609 peruskoulua, joista 285 suomenkielistä ja 65 ruotsinkielistä koulua saatiin tutkimukseen mukaan. Kouluista 57 prosenttia oli rekisteröitynyt Liikkuva koulu -ohjelmaan. LIITU 2016 kyselyyn vastasi yhteensä 7565 suomenkielistä ja ruotsinkielistä lasta ja nuorta. Urheiluseuraharrastamista koskeviin kysymyksiin vastaajista oli poikia 2695 (48.5 %) ja tyttöjä 2861 (51.5 %). Yhteensä vastaajia oli 5561. Vastaajista oli suomenkielisiä 4701 ja ruotsinkielisiä 860. Viidesluokkalaisia (noin 11-vuotiaita) oli 1976 (35.5 %), seitsemäsluokkalaisia (noin 13-vuotiaita) 1939 (34.9 %) ja yhdeksäsluokkalaisia (noin 15-vuotiaita) 1646 (29.6 %). Oppilaita, jotka olivat joskus harrastaneet liikuntaa tai urheilua urheiluseurassa mutta eivät enää, oli 1421 (26.5 %). Harrastetuimmat lajit olivat jalkapallo, tanssi ja kilpatanssi, salibandy, ratsastus, jääkiekko ja yleisurheilu. Tulokset on saatu SPSS Statistics 24 -ohjelmalla ajamalla “Frequencies”. Yleisimpiä syitä lopettamiseen olivat se, ettei viihtynyt joukkueessa/ryhmässä (jonkin verran 36.7 %, erittäin paljon 23.6 %), kyllästyi lajiin (37.6 %; 22.6 %), harrastaminen ei ollut tarpeeksi innostavaa (40.1 %; 16.9 %), ei ollut tarpeeksi hauskaa (35.0 %; 17.0 %) ja se, että oli muuta tekemistä (34.8 %; 15.9 %). Pojilla lopettamisen yhteydessä oli tyttöjä vahvemmin kyllästyminen lajiin, se, että oli muuta tekemistä, se, ettei jäänyt riittävästi aikaa olla kavereiden kanssa, muutto uudelle paikkakunnalle sekä heikko kilpailumenestys. Tytöillä lopettamiseen yhteydessä oli poikia vahvemmin se, että halusi harrastaa jotain muuta urheilulajia, halusi panostaa opiskeluun sekä se, että harrastus oli liian kallis. Eri-ikäisiä verratessa viidesluokkalaisilla se, että halusi harrastaa jotain muuta lajia, vaikutti vahvemmin lopettamiseen kuin seitsemäs- ja yhdeksäsluokkalaisilla. Viiden eniten lopetetun lajin välillä oli eroja lopettamissyissä, kuten oli myös harrastusorientaatioiden välillä. Jatkossa olisi mielenkiintoista selvittää, mitkä tekijät houkuttelisivat jo lopettaneita lapsia ja nuoria palaamaan urheiluseuraharrastuksen pariin, sillä 79 % on ollut halukas harrastuksen uudelleen aloittamiseen.