Johtamisen ja johtajuuden digitalisaatio – kohti virtuaalista johtajuutta? - Jakobsson, Oona; Kokkinen, Salli (2019)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan digitalisaation vaikutuksia johtamiseen suomalaisessa finanssialan organisaatiossa. Tutkimuksen tavoitteena ja tarkoituksena on selvittää, millaisia kokemuksia johtajilla on digitalisaation vaikutuksista johtamistyöhön, sekä missä määrin johtajuus on jo virtualisoitunut. Tavoitteena on myös pohtia johtamisen ja johtajuuden digitalisaation eli virtualisoitumisen mahdollisia rajoja ja tulevaisuutta sekä sen lisäarvoa ja ongelmia johtamisen näkökulmasta. Tutkimus on toteutettu osana Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun SALP-tutkimusryhmää, jonka kohdeorganisaatio on OP Ryhmä ja sen itsenäiset osuuspankit. Tutkimusaineisto koostuu 13:sta kohdeorganisaation esimiesasemassa toimivan henkilön laadullisesta teemahaastattelusta ja aineisto on analysoitu yhdistelemällä kahta analyysimenetelmää, teemoittelua ja sisällönanalyysiä. Analyysissä on huomioitu myös toimialan vaikutus digitalisaatioon ja muutokseen esimiestyössä, sillä pankkisektori on toimintaympäristönä dynaaminen ja tarkoin säännelty sekä toimialana digitalisaation eturintamassa. Tutkimuksen tulosten mukaan digitalisaatio on vaikuttanut erityisesti johtajan tehtävien virtualisoitumiseen, esimerkkinä sähköiset johtamissovellukset raportoinnin ja HR:n tukena sekä rutiinitehtävien automatisaatio. Digitalisaatiolla on ollut merkittäviä vaikutuksia myös viestinnän ja vuorovaikutuksen sähköistymiseen sekä johtajan roolin muuttumiseen. Johtajat olivat hyvin optimistisia digitalisaation ja tekoälyn mahdollistamista ratkaisuista osana johtamista, mutta tuloksissa korostui selkeä ihmisen ja koneen tekemä yhteistyö sen sijaan, että digitaaliset ratkaisut korvaisivat ihmisen. Johtajien rutiinitehtävien automatisaation koettiin vapauttavan johtajien resursseja ihmisläheiseen johtamiseen mahdollistaen muun muassa valmentavan johtamistyylin. Johtajien kokemusten mukaan inhimillisyys ja tunteet ovat välttämätön osa johtamista ja näin ollen näistä muodostui tärkeä johtamisen osa-alue, jota ei pystytä virtualisoimaan nyt eikä tulevaisuudessa. Digitalisaatiota ja sen vaikutuksia organisaatioihin ja erityisesti johtamiseen on tärkeää tutkia, koska sillä on usein suuri vaikutus jokaiseen organisaatiotasoon ja toimintaan erityisesti asiantuntijaorganisaatioissa. Jatkuva ja monipuolinen tutkimus aiheesta on tärkeää muun muassa digitalisaation hyvin nopean kehityksen vuoksi.