Vertaileva tutkimus naisten jalkapallon kehityksestä ja nykytilasta Suomessa ja Ruotsissa - Väisänen, Anni (2019)
Tutkimuskohteena on naisten jalkapallossa tapahtuneet keskeiset muutokset sen alkuajoilta 1970-luvulta nykypäivään Suomessa ja Ruotsissa. Vaikka molempien maiden naisten jalkapallon historiaan on perehdytty aiemmassa tutkimuksessa, saadaan tähän tutkielmaan valitun vertailevan tutkimusasetelman avulla tutkimuskohteista uudenlaista ymmärrystä. Siitä huolimatta, että naisten organisoitu nykymuotoinen jalkapallo alkoi Suomessa ja Ruotsissa suunnilleen samaan aikaan, on nykyään kuitenkin Ruotsin harrastajamäärä paljon suurempi ja lisäksi Ruotsin naisten pääsarja kuuluu maailman kovatasoisimpien sarjojen joukkoon. Suomessa harrastajamäärä on kasvanut hitaammin ja naisten pääsarja toimii ennemminkin ponnahduslautana ammattilaisuuteen, joten pelaajien on suunnattava ulkomaisiin seuroihin. Ottaen huomioon, että kulttuuriselta perustaltaan maat ovat monelta osin samankaltaisia, on mielenkiintoista tarkastella syvemmin sitä, miten maiden väliset erot naisten jalkapallossa ovat kehittyneet näinkin suuriksi.