"Saattaa vähän möksähtää" : kivun merkityksiä nuorille, joilla on CP-vamma - Luukkonen, Mika (2019)
Kipu on yksi yleisimmistä CP-vammaan liittyvistä ongelmista. Alriksson-Schmidt ja Hägglund (2016) mukaan kipuja esiintyi 32,4% CP-vammaa sairastavista nuorista korostuen erityisesti tytöillä sekä GMFCS- III-V toimintakykyisyyden luokissa. Kirurgisten toimenpiteiden jälkitiloina on raportoitu myös kivulle herkistymistä. Hoinessin ym. (2014) tutkimuksessa lapsilla havaittiin monitasokirurgisen alaraajojen korjausleikkauksen jälkeistä herkistymistä kivulle viiden vuoden seurannassa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kipukokemuksia nuorilta, joilla on CP-vamma ja joita on hoidettu monitasokirurgisesti. Tutkimus toteutettiin Jyväskylän yliopiston sekä Lasten- ja nuortensairaalan yhteistyönä.