Esikoululaiset aktiivisina osallistujina kouluun siirtymässä Suomessa - Vilpponen-Heikkinen, Satu (2019)
Tutkielmassa tarkasteltiin esikoulusta kouluun siirtymävaihetta esikoululaisten näkökulmasta. Pääpaino oli luokanopettajan roolissa siirtymässä – tutkielmassa selvitettiin, mitä esikoululaiset odottavat ja toivovat tulevalta 1. luokan opettajaltaan eli millainen on heidän toiveopettajansa. Lisäksi pohdittiin, mihin esikoululaisten kyseiset vastaukset pohjautuivat. Tutkielman tavoitteena oli kerätä tietoa ja kehittää siirtymävaihetta lasten näkökulmasta. Teoriaosuudessa käsiteltiin koulusiirtymää aiempien tutkimustulosten lisäksi muun muassa Bronfenbrennerin ekologisen teorian avulla.