Tarinoita työntekijöistä : itseohjautuvuus ammatillisen toimijuuden näkökulmasta - Henell, Martina (2019)
Tässä pro gradu -tutkimuksessa tutkitaan itseohjautuvuuden sekä itsensä johtamisen tekijöitä työntekijöiden ammatillisen toimijuuden näkökulmasta. Tutkimuksen aihe asettuu ihmisten johtamisen (leadership), muuttuvan työelämän sekä työntekijöiltä vaadittavien ominaisuuksien keskusteluun, ja sitä käsitellään yksilön, tiimin, esimiessuhteen ja organisaation tasoilla. Tutkimus perehtyy lisäksi aikaisempiin itseohjautuvuuden sekä toimijuuden tutkimuksiin. Tutkielman keskeinen teoria on Decin ja Ryanin (2000) itseohjautuvuusteoria, joka auttaa osaltaan havainnollistamaan työntekijöiden itseohjautuvuuteen vaikuttavia tekijöitä. Aineisto koostuu yhdeksästä työntekijän tarinasta, joiden aiheina ovat omat itseohjautuvuuden kokemukset työkontekstissa. Aineistoa analysoidaan teemoittelun keinoin. Lisäksi tarinoiden toimijuuden modaliteettien (Jyrkämä 2008) tarkastelu valottaa työntekijöiden kykenemisen, täytymisen, voimisen, tuntemisen, haluamisen sekä osaamisen tasoja. Tutkimuksen tuloksena todetaan itseohjautuvuuden näyttäytyvän työntekijän ammatillisen toimijuuden näkökulmasta voimisen ja haluamisen vaihtoehtojen paljoutena. Psyykkiset ja fyysiset ominaisuudet sekä voimavarat yhdessä motivoituneisuuden, tavoitteellisuuden ja päämäärähakuisuuden kanssa edistävät itseohjautuvuuden vahvana nähtävää roolia. Itseohjautuvuutta edesauttavat henkilökohtaiset tiedot, taidot sekä arvostukset, joita välitön ja sosiaalinen toimintaympäristö, johtamisen laatu ja organisaation työkulttuuri rajaavat ohjeilla, suosituksilla ja palautteella jonkin verran. Lisäksi erityisesti esimieheltä saatu tuki sekä oma luonne ja asenne nähdään tärkeinä itseohjautuvuutta tavoiteltaessa.