Kasvattajan rooli leikin ohjaajana esiopetusikäisten lasten leikkitilanteissa - Mutanen, Minna (2019)
Leikki on keskeinen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintamuoto ja työtapa. Varhaiskasvattajilta edellytetään aktiivista toimintaa leikin edellytysten turvaamiseksi sekä leikin ohjaamista sopivalla tavalla joko leikin ulkopuolelta tai olemalla itse mukana leikissä. Tässä tutkimuksessa tavoitteena oli muodostaa kuva siitä, millaiseksi esiopetusikäisten lasten kasvattajat kokevat oman roolinsa leikin ohjaajana päiväkodin niin sanotun omaehtoisen leikin tilanteissa ja millaista ohjaavaa toimintaa leikkitilanteissa mahdollisesti tapahtuu. Aineisto kerättiin haastattelemalla neljää lastentarhanopettajaa ja analysoitiin laadullisesti. Kasvattajan roolissa korostuivat leikkirauhaa edistävät toimet sekä leikin ulkopuolisen havainnoijan rooli, joka myös suuntasi roolin mukauttamista tilanteen vaatimusten mukaiseksi. Leikkiä ohjataan tarvittaessa, jos lapsilla on haasteita leikin itsenäisessä rakentamisessa ja kehittämisessä tai leikki muuttuu epätoivottuja piirteitä sisältäväksi. Leikkiin osallistuminen tapahtui yleensä lasten pyynnöstä. Tulokset viittaavat siihen, että kasvattajat määrittelevät leikin laatua ja leikkitaitoja enemmänkin lasten keskinäisen sosiaalisen toiminnan ja vuorovaikutuksen näkökulmasta kuin leikin kehitystasosta kertovien kriteereiden perusteella. Kasvattajien tavoitteena oli huolehtia siitä, että jokainen lapsi voi kokea leikin iloa ja osallisuutta yhteisissä leikeissä sekä yhteenkuuluvuutta omaan ryhmään.