Epätavallisen korkeataajuiset luonnon VLF-radioemissiot - Sirviö, Iina (2019)
Vuosina 2008-2019 Sodankylän geofysiikan observatoriossa järjestetyissä mittauskampanjoissa on havaittu VLF-aaltoja, joita ei pitäisi havaita lainkaan revontulialueella. Teorian mukaan havaittujen aaltojen ylärajataajuuksien pitäisi olla alle puolet elektronien ekvatoriaalisesta gyrotaajuudesta kyseisellä magneettikenttäviivalla, eli tässä tapauksessa L-arvolla 5,5. Mittauksissa havaitut epätavallisen korkeataajuiset emissiot ylittivät kyseisen arvon huomattavasti. Tässä tutkimuksessa hyödynnetään kyseisissä mittauksissa tuotettua aineistoa ja pyritään ymmärtämään tarkasteltavaa tutkimusilmiötä paremmin, perehtymään ilmiöön liittyvään teoriaan ja tilastoimaan epätavallisen korkeataajuisten emissioiden esiintymisajankohtaa ja taajuutta. Analyysin perusteella 65 % mittauspäivistä ja 18 % mittaustunneista sisälsivät emissioita. Emissiot esiintyivät pääasiassa päiväsaikaan ja niiden taajuus on jopa nelinkertainen teoreettiseen raja-arvoon nähden. Syitä kyseisten VLF-aaltojen esiintymiseen ei kuitenkaan vielä tiedetä, joten jatkotutkimusta aiheesta tarvitaan.