ERP-investointien hyötyodotusten toteutuminen - Sallila, Tuomas (2019)
Toiminnanohjausjärjestelmä eli ERP on monimutkainen ja modulaarinen ohjelmistopaketti. Se on kallis, mutta liiketoiminnan tehostamisen kannalta kriittinen järjestelmähanke, jota hyödyntävät erityisesti keskisuuret ja suuret yritykset. ERP on tarkoitettu organisaation toiminnan kattavaksi järjestelmäksi, mutta sen hyödyntämistapa riippuu organisaation omista tavoitteista. Järjestelmäimplementaatioon voi olla monenlaisia motiiveja, ja ERP:iin liittyviä hyötyodotuksia voidaan kategorisoida teknisiin tai liiketoiminnallisiin. Alkuperäisten hankemotiivien selvittämisen ohella ERP-tutkimuksessa on kehitetty erilaisia arviointimenetelmiä tarkastelemaan yritysten lopulta kokemia ERP-hyötyjä. Edellä mainitusta kumpuaa mielenkiinto ja tarve tutkia sekä vertailla ERP-hankemotiivien ja -hyötyjen yhtäpitävyyttä. Tällä keinolla pyritään tässä kirjallisuuskatsauksella toteutettavassa tutkielmassa vastaamaan tutkimusongelmaan: “Kuinka hyvin ERP-järjestelmästä odotetut hyödyt ovat realisoituneet yrityksissä?”. Tutkielman löydös on se, tulevien ERP-hyötyjen tarkka arviointi on erittäin haasteellista, ja odotetut järjestelmähyödyt harvemmin realisoituvat täysin organisaatioissa. Kuitenkin tätä epäonnistumista kompensoidakseen järjestelmähankkeilla on kuitenkin paljon ennakoimattomia ja positiivisia liiketoimintavaikutuksia. ERP:in yleistyessä korostuu sen hyödyntämisen merkitys strategista kilpailukykyä tavoitellessa. ERP luo lisäksi tarvetta liiketoimintaprosessien uudelleenmuokkaamiselle, mutta järjestelmää itsessään voidaan räätälöidä palvelemaan myös vallitsevia toimintarakenteita.