The potential role of circulating-micro-RNA-21, -146a, -221 and -222 as non-invasive biomarkers in acute exercise training - Sievänen, Tero (2019)
Elimistössä kiertävät mikro-RNAt (ci-miRNAt) säätelevät geenien toimintaa ja toimivat viestimolekyyleinä kudosten välillä. Tämän vuoksi niitä on mahdollista hyödyntää merkkimolekyyleinä mm. tutkittaessa liikunnan aiheuttamia vasteita kehossa. Hyvä merkkimolekyyli on helposti kerättävissä ilman invasiivisia menetelmiä. Hien on uskottu olevan sopiva tähän käyttötarkoitukseen. Tässä tutkielmassa tutkittiin, että voidaanko hiestä löytää ci-miRNA:ta ja korreloivatko mahdolliset löydökset myös veren seerumin kanssa. Tutkimuksessa havaittiin ci-miRNA:ta löytyvän hiestä ja ci-miRNA-146a pitoisuuden nousseen hiessä VO2 max testin jälkeen, mutta veressä ei havaittu mitään vasteita. Myös korrelaatiot veren ja hien välillä olivat erittäin heikot. Tämän vuoksi ci-miRNA:ja ei voida pitää luotettavina merkkimolekyyleinä VO2 max testille eikä hienkeruuta voida suositella merkkimolekyylien keräämiseen toistaiseksi. ci-miRNA:ja voidaan kuitenkin yhä pitää potentiaalisia merkkimolekyyleinä liikunnalle. Lisätutkimusta ci-miRNA:en toiminnasta ja tutkimismenetelmistä vaaditaan vielä runsaasti.