Political themes in political memes : understanding the intent and prevalence of political online memes - Nuckols, Julia (2019)
Internet-meemeistä on tullut oleellinen osa poliittisista keskustelua virtuaalisissa ympäristöissä, oli sitten tavoitteeena jakaa poliittisia näkemyksiä tai vaikuttaa muihin käyttäjiin,​ ​meemien hyöty näkyy niiden kyvyssä esittää laajempiakin aiheita tiiviissä muodossa, esimerkiksi kuvina. Tämä pro gradu-tutkielma käsittelee vuoden 2016 Yhdysvaltojen presidentinvaalien ympärillä käytyjä verkkokeskusteluja​, ​ja virtuaalisesti tapahtunutta vaikuttamista meemien muodossa. Internet-meemit ovat jo sellaisenaan uusi ja kiehtova sosiaalinen ilmiö, mutta ne tarjoavat myös erityisen kiinnostavan ulottuvuuden poliittiseen keskusteluun ja vaikuttamiseen, erityisesti meemien ollessa usein vuorovaikutussuhteessa - ei ainoastaan tavallisten käyttäjien - vaan myös itse politiikkojen kanssa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli löytää vastaukset seuraaviin kysymyksiin: 1) millaisia määriä poliittisia meemejä tuotettiin presidentinvaalien yhteydessä ja kuinka paljon meemejä jaettiin tämän tässä kontekstissa 2) minkä tyyppistä poliittista retoriikkaa nämä meemit käyttivät (esimerkiksi poliittisten mielipiteiden esittäminen, kritiikki tai tietoisuuden levittäminen)​. T​ässä tutkimuksessa käytettiin teoreettisena viitekehyksenä Emile Durkheimin rituaali-teoriaa nykyaikaisessa kontekstissa, Charles Cooleyn ja George Herbert Meadin symbolista interaktionismin vuorovaikutus-teoriaa, sekä Henry Jenkinsin osallistuvaa kulttuuria internetissä käsittelevää teoriaa. Tutkimusmenetelmänä oli 250 erilaisen meemin tarkastelu laadullisella sisällönanalyysillä. Tutkimuksessa analysoidut meemit kerättiin Reddit.com –sivuston poliittisista keskustelualueista. Tutkimustulokset osoittivat esimerkiksi sen, että Reddit.com-sivuston meemit edustivat enemmän liberalistisia kuin konservatiivisia arvoja. Tulokset myös näyttivät, kuinka käyttäjien mielipiteet ovat polarisoituneet siten, että liberalististen ja konservatiivisten käyttäjien välillä on suuria mielipide-eroja, jopa vihamielisyyteen asti. Meemit jaettiin aihe- ja tyylikohtaisesti, jolloin kävi ilmi, että vaikka aihe olisi vakava, niin meemit ovat kuitenkin usein parodioivia tyyliltään.