Heteronormatiivisuus tasavertaisen palvelukokemuksen esteenä : sosiaalityöntekijöiden affekteista ei-heteroseksuaalisesti suuntautuneiden palvelunkäyttäjien kokemuksiksi - Jansson, Heidi (2019)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia sosiaalityöntekijöiden affekteja ei-heteroseksuaalisten palvelunkäyttäjien ja sosiaalityöntekijöiden välisissä vuorovaikutustilanteissa on tulkittavissa. Lisäksi tarkoituksena on selvittää, millaisiin palvelunkäyttäjien kokemuksiin sosiaalityöntekijöiden affektit ovat johtaneet. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä on queer-teoria. Keskeisiä käsitteitä ovat ei-heteroseksuaalinen suuntautuminen ja heteronormatiivisuus. Tutkielman analyysimenetelmänä on käytetty teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tutkielman aineiston muodostaa ei-heteroseksuaalisesti suuntautuneiden sosiaalityön palvelunkäyttäjien kirjoitukset, joissa kuvailtiin vuorovaikutustilanteita sosiaalityöntekijöiden kanssa. Tutkielman tulokset osoittavat, että useimmissa ei-heteroseksuaalisten palvelunkäyttäjien ja sosiaalityöntekijöiden välisissä vuorovaikutustilanteissa on ollut läsnä sosiaalityöntekijöiden heteronormatiivisista affekteista seuranneet asenteet ja ennakkoluulot, jotka ovat johtaneet ei-heteroseksuaalisten palvelunkäyttäjien kokemuksiin seksuaali-identiteettien kiistämisestä, todellisten ongelmien sivuuttamisesta ja mitätöinnistä. Tulosten perusteella pieni osa palvelunkäyttäjien kokemuksista on ollut positiivisella tavalla neutraaleja. Tutkielman tuloksista on pääteltävissä, etteivät sosiaalityöntekijät ole pääosin työskennelleet ei-heteroseksuaalisesti suuntautuneita palvelunkäyttäjiä kunnioittaen, yhdenvertaisuuslakia ja sosiaalityön eettisiä periaatteita noudattaen.