Kustannuskehitys rakenteellisen muutosprosessin yhteydessä Jyväskylän vanhuspalvelujen ympärivuorokautisessa hoidossa - Saarinen, Essi (2019)
Lakimuutoksen seurauksena ikääntyneiden pitkäaikaista laitoshoitoa korvataan tehostetulla palveluasumisella. Uusi lainsäädäntö tukee asumista omassa kodissa. Muutoksen taustalla olevat lait ovat laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta ja iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista vuodelta 2012 ja sosiaalihuoltolaki vuodelta 2014. Tehostettu palveluasuminen on avohoitoa. Muutos on vastaus myös väestön vanhenemiseen, mutta lisäksi muutosten taustalla on new public management eli uusi julkisjohtaminen. Yhteistyötä tehdään myös yksityisen sektorin kanssa. Kun pitkäaikaishoitoa korvataan tehostetulla palveluasumisella ikääntyneiden palveluiden tuottamiskustannukset ja niiden jakautuminen muuttuvat. Samalla ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoidon paikkojen määrää vähennetään. Tutkielma selvittää osana laajempaa selvitystä kustannuskehitystä Jyväskylän kaupungin vanhuspalveluissa siirryttäessä pitkäaikaishoidosta tehostettuun palveluasumiseen. Tutkimuksen perustana on Diakonia ammattikorkeakoulu Oy:n ja Sosiaalitalouden tutkimuskeskuksen kehittämä laskentamalli, jonka avulla kustannusten muodostumista jaotellaan. Aineisto perustuu kirjanpitoon, ja kustannukset esitellään hoitopäiväkohtaisesti. Samoin esillä on eri kustannuserien osuus kokonaiskustannuksista.