Simppeli selviytymistarina vai jatkuva prosessi? : masennukselle ja toipumiselle annetut merkitykset toipuneiden narratiiveissa - Riiho, Sofia (2019)
Pro gradu -tutkielmassani aiheena on, millaisia merkityksiä masennus ja siitä toipuminen saavat masennuksesta toipuneen kertomana. Masennukseen liittyvä aiempi tutkimus on vain harvoin kohdistunut toipuneiden henkilöiden kokemuksiin. Lähtökohtani masennuksen tarkasteluun on sosiaalinen konstruktionismi. Lähestyn siis masennusta sen sosiaalisesta ulottuvuudesta käsin. Tämän lisäksi hyödynnän vahvasti narratiivisuutta ja narratiivisia käsitteitä: tarkastelen minuudessa tapahtuneita muutoksia narratiivisen minuuden käsitteeseen nojautuen. Aineistona tutkielmassani toimii Helsingin sanomien NYT-liitteen verkkokysely sekä ET-lehden ja Suomen Mielenterveysseuran kirjoituskilpailun aineisto. Näistä aineistoista olen sisällyttänyt omaan analyysiini ne vastaajat, jotka ovat kokeneet vähintään yhden masennuskauden, eivätkä kokeneet olevansa vastaushetkellä masentuneita. Lisäksi alle 25-vuotiaat rajautuvat tutkielmani ulkopuolelle. Analysoin aineistoni narratiivisesti käyttäen kategorista sisällönanalyysia sekä holistista analyysitapaa. Masennus ja toipuminen saivat aineistossani monenlaisia merkityksiä. Tuloksista muodostin kolme erilaista narratiivityyppiä: selviytymisnarratiivit, jatkuvan prosessoinnin narratiivit sekä kovettumisen narratiivit. Ehdottomasti eniten vastaajat kuvasivat masennuksen ja toipumisen merkityksiä selviytymisnarratiivin tavoin. Tällöin henkilö koki muuttuneensa masennuksen ansiosta paremmaksi versioksi itsestään. Masennus ja toipuminen nähtiin historiassa tapahtuneena asiana, jolla ei ollut aktiivista roolia vastaajan elämässä. Jatkuvan prosessoinnin narratiiveissa masennusta ei nähty näin kaukaisena asiana, vaan sen poissa pitäminen oli läsnä vastaajan arjessa. Tämä näkyi esimerkiksi terveellisten elämäntapojen ylläpitämisenä sekä tietoisena pyrkimyksenä stressin vähentämiseen. Kovettumisen tarinatyyppejä aineistossa esiintyi ehdottomasti vähiten. Näissä narratiiveissa kerrottiin siitä, miten henkilö on jollain tavoin kovettunut tai kyynistynyt masennuksen seurauksena. Selvää syytä sille, miksi ihmiset kokevat toipumisen merkitykset näin eri tavoin ei ole. Syitä voidaan kuitenkin hakea esimerkiksi sukupuoleen liittyvistä asioista tai masentumisen syistä.