Tekoäly haastaa johtajuuden - oletko valmis? - Pulliainen, Iida (2019)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tavoitteena on tutkia laadullisesti tekoälyn ja johtamisen suhdetta finanssialan organisaatiossa. Tarkastelussa ovat johtajien määritelmät tekoälystä ja tekoälyn ilmeneminen johtajuuden ja finanssialan tulevaisuudessa. Erityisesti tarkastelun keskiössä ovat tekoälyn tuottamat merkitykset johtajan työssä sekä tekoälyn implikaatiot johtajuudelle, nyt ja tulevaisuudessa. Tutkimuksen tarkastelun kohteena ovat finanssialan organisaation keskijohto ja ylin johto. Tutkielmassa teoreettinen viitekehys koostuu kolmesta eri lähtökohdasta: tekoälystä ilmiönä, tekoälystä finanssialakontekstissa sekä tekoälyn implikaatioista johtajuudelle. Tämä viitekehys toimii tulkintakehyksenä aineiston empiirisessä analyysissä. Tutkielman aineisto koostuu 11 haastattelusta, jotka tuotettiin käyttäen puolistrukturoitua teemahaastattelua ja jotka tehtiin kohdeorganisaatio OP Ryhmässä. Tutkielma on toteutettu osana SALP- tutkimusryhmää. Aineisto analysoitiin diskurssianalyysin avulla ja muodostettiin neljä eri diskurssia 1) tehokkuusdiskurssi, 2) myönteisyysdiskurssi, 3) mystisyysdiskurssi sekä 4) johtajan jatke -diskurssi. Nämä diskurssit muodostuivat haastateltavien tavoista puhua tekoälystä ja johtajuudesta ja ne kuvaavat sitä, millaisia merkityksiä tutkittu ilmiö sai sosiaalisesti konstruoituneena sekä millaista sosiaalista todellisuutta haastateltavat rakensivat ilmiön ympärille. Tutkielman tulokset osoittavat, että tekoälyyn suhtauduttiin hyvin myönteisesti. Tekoälyn nähtiin keskeisesti muuttavan johtajuutta ja työelämää tulevaisuudessa. Johtajuuden uskottiin kuitenkin säilyvän ja tekoälyn uskottiin tulevan johtajuuden avuksi ja liiketoiminnan tehostajaksi. Tuloksista on havaittavissa, että tekoälyyn ja johtajuuteen liitetyt seikat olivat osin melko yhteneviä teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltyjen teemojen kanssa.