Luku-ja laskutaidon kehityksen tukeminen perusopetuksen ensimmäisellä luokalla : kohdentuuko annettu tuki sitä tarvitseville oppilaille? - Penttinen, Tiina; Kervinen, Jenni (2019)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää luku-ja laskutaidon kehityksen tukemista, tuen kohdentumista ja annetun oppimisen tuen muotoja perusopetuksen ensimmäisellä luokalla. Lukemisen ja laskemisen perustaitojen sujuvan hallinnan ajatellaan olevan perusopetuksen ydintavoite. Esi-ja alkuopetus on näiden taitojen oppisen kannalta tärkein vaihe. Siksi tukitoimien kohdistamista perustaitojen tukemiseen pidetään ensisijaisen tärkeänä. Tutkielman tekijät halusivat selvittää kohtaako tuki tuentarpeisen oppilaan tavoitteiden mukaisesti. Aineisto muodostui Jyväskylän yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan Lasten luku-ja laskutaidon sujuvuus (FLARE)-hankkeen alkumittauksen 1-luokkalaisten tuloksista (n=200) sekä erityisopettajilta haastattelulomakkeella kerätyistä tilastoista annetusta oppimisen tuesta. Aineisto kerättiin huhtikuussa 2016 ja se analysoitiin SPSS 24.0 -ohjelmalla. Testituloksista luotiin summamuuttujat lukemisen ja laskemisen mittaristoiksi ja ryhmiteltiin kohdennetun tuen antoperusteet äidinkielen ja matematiikan tuen ryhmiksi. Ristiintaulukoinnin avulla selvitettiin heikoimmin suoriutuneiden oppilaiden saamaa oppimisen tukea. Samalla tarkasteltiin tuen kolmiportaisuuden näkymistä tuen antamisessa. Tutkimus osoitti, että niin äidinkielen kuin matematiikankin osalta kaikki heikosti lukemisen ja laskemisen perustaitoja mittaavista tehtävistä suoriutuneet lapset eivät saaneet oppimiseensa tarvittavaa tukea. Myös tuen kohdentuminen äidinkielen ja matematiikan ongelmiin oli epätasaista heikkoihin tuloksiin verrattuna. Tuen kolmiportaisuus näkyi heikosti oppijoiden saamassa tuessa.Tulosten perusteella voitiin päätellä, että osa tukea tarvitsevista oppilaista jää tunnistamatta. Tarvitaan lisää tutkimustietoon perustuvia arviointivälineitä tuen tarpeen tunnistamiseksi ja tukitoimien seuraamiseksi. Erityisopetuksen kirjaustapojen selkeyttämistä tarvitaan erityisopettajaresurssin jakautumisen kokonaiskuvan hahmottamiseksi.