Eettiset ristiriidat sosiaalityössä sosiaalityöntekijöiden kertomana - Kinnunen, Sari (2019)
Tutkimuksen tavoitteena on kuvata sosiaalityössä esiintyviä eettisiä ristiriitoja. Tutkimuskysymykseni on mitä eettisiä ristiriitoja sosiaalityöntekijät kohtaavat työssään? Olen kiinnostunut siitä, ovatko sosiaalityöntekijät joutuneet toimimaan työssään omien arvojensa tai sosiaalityön eettisten ohjeistusten vastaisesti ja mihin tämä liittyy? Tarkastelen tutkimuksessani myös sosiaalityön eettisiä ohjeistuksia ja sitä, miten ne näkyvät sosiaalityöntekijän suorittaessa työtään. Tämän lisäksi yhtenä teemana minulla on sosiaalityöntekijöiden selontekovelvollisuus, jota käsittelen teorian ja omien havaintojen kautta. Tutkimukseni aineiston keräsin Webropol kyselyn kautta. Julkaisin kyselyn linkin Facebookissa sosiaalityöntekijöiden uraverkoston sivuilla. Kyselyyni vastasi 49 sosiaalityöntekijää eri sosiaalityön sektoreilta. Tutkimukseni metodina on aineistolähtöinen sisällönanalyysi ja kategoria-analyysi. Tutkimusaineistoni koostuu kyselyaineistosta, joka sisältää myös sosiaalityöntekijöiden itse kirjoittamia vastauksia avoimiin kysymyksiin. Olen analysoinut tekstejä sisällönanalyysin ja kategoria-analyysin kautta. Näiden lisäksi olen analysoinut sosiaalityöntekijöiden kertomuksia selontekovelvollisuuden kautta. Aineistoa analysoidessani päädyin siihen, että sosiaalityöntekijöiden eettisiin valintoihin vaikuttavat ratkaisevasti kiire, työntekijävajaus, organisaation ohjeistukset ja poliittiset linjaukset. Sosiaalityöntekijöiden vastausten kautta näkyväksi tuli, että eettiset periaatteet eivät aina toteudu sosiaalityöntekijöiden työssä. Sosiaalityöntekijät kuvaavat eettisiä ristiriitoja ja melkein jokaisessa vastauksessa, työntekijät selittivät mistä tämä kyseinen tilanne johtuu. Nämä tilanteet liittyvät kausaaliseen selontekovelvollisuuteen.