Hajautettu ohjelmistokehitys kansainvälisessä konseptissa : miten hajautettujen tiimien toimintaa voidaan tehostaa kansainvälisissä projekteissa? - Juola, Joonas (2019)
Teknologian kehittyminen on mahdollistanut globaalin kanssakäymisen lähes reaaliajassa. Teknologian kehitys on avannut myös uusia mahdollisuuksia tietojärjestelmäkehitystä tekeville yrityksille. Yksi suuri teknologian mahdollistama etu organisaatioille on tietojärjestelmäkehityksen hajauttaminen maailmanlaajuisesti. Hajautettu ohjelmistokehitys on lisääntynyt viimevuosien aikana huimasti, ja tällä hetkellä se voidaan nähdä jopa normina teknologiayritysten keskuudessa. Tässä tutkielmassa tutustuttiin hajautettuun ohjelmistokehitykseen ja virtuaalitiimien toimintaan. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten hajautettujen tiimien toimintaa voidaan tehostaa. Tutkimuksen teoriaosuudessa käytiin läpi hajautuneisuuteen vaikuttavia tekijöitä virtuaalisuuden ulottuvuuksien näkökulmasta ja virtuaalisuuden mukanaan tuomia haasteita tiimien toiminnalle. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa käytiin läpi hajautetuissa tiimeissä työskenteleviltä henkilöiltä vaadittavia ominaisuuksia. Tutkimuskysymykseen vastattiin selvittämällä hajautettujen tiimien toiminnassa esiin nousseita haasteita, ja niiden ratkaisuja. Tutkimuskysymys esitettiin muodossa: Miten hajautettujen tiimien toimintaa voidaan tehostaa kansainvälisissä projekteissa? Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena. Laadullinen tutkimusaineisto kerättiin teemahaastatteluilla ja analysointi tehtiin teemoittelemalla. Teemahaastatteluita toteutettiin seitsemän kappaletta, joissa haastateltavina oli hajautetuissa ohjelmistokehitystiimeissä työskenteleviä henkilöitä eri rooleista. Virtuaalitiimien haasteet liittyivät erityisesti hajauttamiseen ja etäisyystekijöiden vaikutuksiin tiimin toiminnassa. Tällaisia haasteita ovat muun muassa kulttuurien tuomat erot, luottamuksen rakentuminen ja työskentelytavat. Toimivan virtuaalitiimin täytyy pystyä hallitsemaan nämä haasteet. Ratkaisuina haasteille tiimeissä oli muun muassa otettu käyttöön työntekijävaihtoja, synkronisten viestintävälineiden käyttö ja kulttuurien tuntemuksen kouluttaminen, sekä selkeät toimintatavat viestinnässä. Tutkimuksessa esiin nousseita haasteita on todettu myös aihealueen aikaisemmissa tutkimuksissa.