Vanhemman taustatekijät yksivuotiaalle lapselle tehdyn hoitoratkaisun ja varhaiskasvatukseen liittyvän tyytyväisyyden selittäjinä - Saarela, Anni (2019)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin vanhempien taustatekijöiden yhteyttä lastenhoitoratkaisuihin sekä kantasuomalaisten ja muualta Suomeen muuttaneiden eroja tyytyväisyydessä varhaiskasvatukseen. Tutkimuksen aineistona (N = 2696) käytettiin CHILDCARE -tutkimushankkeen kyselyaineiston vanhempien taustatekijöitä, lastenhoitoratkaisuja ja vanhempien tyytyväisyyttä koskevia osia. Aineisto kerättiin vuonna 2016 kymmenessä yhteistyökunnassa ja kyselyn kohderyhmänä olivat noin yksivuotiaiden lasten vanhemmat. Vanhempien taustatekijöiden vaikutusta lapsen hoitoratkaisuun analysoitiin logistisella regressioanalyysillä ja vanhempien tyytyväisyyttä varhaiskasvatukseen tutkittiin Mann-Whitneyn U-testillä. Molemmat analyysit tehtiin SPSS 24-ohjelmistolla. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että osa vanhemman taustatekijöistä on yhteydessä yksivuotiaalle lapselle tehtyyn hoitoratkaisuun ja varhaiskasvatukseen liittyvään tyytyväisyyteen. Korkeakoulutetut, Helsingin ulkopuolella asuvat ja muualla kuin Suomessa syntyneet vanhemmat valitsivat todennäköisemmin hoitomuodoksi varhaiskasvatuksen kuin kotihoidon. Mitä vanhempi lapsi oli, sitä todennäköisemmin hoitomuodoksi valittiin varhaiskasvatus. Vanhemmat olivat synnyinmaasta riippumatta tyytyväisiä varhaiskasvatukseen. Vanhempien koulutuksen ja lapsen iän suhteen tulokset tukivat aiempaa tutkimusta. Vanhemman asuinkunnan ja synnyinmaan kohdalla tulokset kuitenkin erosivat aiemmasta tutkimuksesta. Vanhempien tyytyväisyys henkilökunnan ammattitaitoon, kasvatusperiaatteisiin ja kulttuuritaustan huomioimiseen varhaiskasvatuksessa mukaili aiempia tutkimuksia.