Mekaanisen Diagnosointi ja Terapia -menetelmän diagnostinen tarkkuus havaita välilevyperäinen iskiasoireyhtymä - Niemistö, Esa (2019)
Alaselkäkipua ja siihen liittyvää iskiasoireyhtymää esiintyy yleisesti työ- ja keski-ikäisessä väestössä. Iskiasoireyhtymästä paraneminen on hitaampaa kuin alaselkäkivusta. Magneettikuvanta-misen avulla voidaan tutkia lannerangan ja sen ympäröivien kudosten poikkeavuuksia. Yleinen kuvantamislöydös on välilevypullistuma tai -tyrä, joka voi aiheuttaa hermojuurikompression. Mekaanisen diagnosointi ja terapia (MDT) -menetelmän kliininen arviointi pohjautuu potilaan esitietoihin, neurologisiin ja neurodynaamisiin testeihin sekä alaselän liikkeiden toistotesteihin ja staattisiin asentoihin. Kliinisen arvioinnin aikana voidaan havaita oireiden sentralisoituminen tai periferioituminen, joiden oletetaan viittaavan välilevyperäiseen ongelmaan. Jos oireisiin ei tule muutoksia, kyseessä oletetaan olevan muu kuin välilevyperäinen ongelma. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on testata MDT -menetelmän kykyä löytää välilevyperäinen iskiasoireyhtymä. MDT -menetelmän kriteerivaliditeettina toimii magneettikuvantamisen löydökset.