Pilvipohjaisten ERP-järjestelmien ylläpito ja kehitys käyttöönoton jälkeen - Nupponen, Marjo (2019)
Tässä tutkimuksessa selvitetään, miten SaaS-palveluihin siirtyminen on vaikuttanut ERP-järjestelmän koettuihin ominaispiirteisiin ja kuinka käyttäjä yritysten tulisi varautua pilvipohjaisten ERP-järjestelmien kehittämiseen ja toimittajan tekemiin päivityksiin käyttöönoton jälkeen. Aiheen tärkeys nousee ajankohtaiseksi juuri nyt, kun yritykset tekevät siirtymistä on-premise järjestelmästä pilvipohjaisiin ERP-järjestelmiin. Panorama consulting solutions (2018) teettämän tutkimuksen mukaan vuonna 2018 on tapahtunut selvä muutos siinä, että yritykset ovat siirtyneet käyttämään pilvipohjaisia ERP-järjestelmiä. Pilvipohjaisten ERP-järjestelmien piirteitä ja siirtymäprojekteja on kartoitettu ja tutkittu laajasti, mutta käyttöönoton jälkeistä tutkimusta on kuitenkin kirjallisuudessa erittäin vähän. Kuitenkin pilvipohjaissa ERP-järjestelmeissä käyttöönoton jälkeinen ylläpito ja kehitys poikkeaa erittäin paljon on-premise järjestelmien ylläpidosta ja kehityksestä. Päivityssykli muuttuu vuosista kuukausiksi ja kehityksestä vastaa käytännössä kokonaan järjestelmätoimittaja. Tämä muutos vaatii organisaatiolta uudenlaista lähestymistapaa testauksen ja järjestelmän kehityksen hallinnan osalta. Tässä tutkimuksessa esitetään, että organisaation pitää ottaa käyttöönoton jälkeen huomioon, että järjestelmän toimivuus tulee varmistaa testauksella jokaisen päivityksen yhteydessä. Käyttäjäyrityksen tulee myös pohtia, kuinka se hallitsee jatkuvasti muuttuvan järjestelmän käyttöönoton jälkeen ja hyödyntää muutoksen mahdollisimman tehokkaasti omassa liiketoiminnassaan. Ilman näihin asioihin varautumista voi olla, ettei käyttäjäyritys saavuta niitä etuja, joita jatkuvasti kehittyvä järjestelmä heille tarjoaa. Tämä tutkimuksen tulokset nostavat esiin pilvipohjaisen ERP-järjestelmän keskeiset piirteet joihin käyttäjäyritysten kannattaa kiinnittää huomiota ennen pilvipohjaiseen ERP-järjestelmään siirtymistä. Näiden piirteiden kautta yrityksen on helpompi hahmottaa mitä etuja ja rajoitteita pilvipohjainen ERP-järjestelmä voi heidän toiminnalleen asettaa ja mihin asioihin siirtymisessä kannattaa kiinnittää huomiota. Tämä tutkimus tarjoaa myös mallia, jonka avulla jatkuvasti kehittyvästä järjestelmästä voidaan saada mahdollisimman paljon hyötyä käyttäjäyritykselle ja muodostaa sen kautta jatkuvan kehityksen ilmapiiri organisaation toiminnan tueksi.