Nuorten käsitykset uskonnosta kahtia jakautuneet : 15–29-vuotiaiden nuorten suhtautuminen uskontoon ja hengellisyyteen partiossa - Nenonen, Riikka (2019)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää, kuinka sekularisaatio näkyy nuorten partiolaisten suhtautumisessa uskontoon suomalaisessa partiotoiminnassa. Tutkielmassa vastataan kysymyksiin kuinka tärkeänä nuoret kokevat myönteisen suhtautumisen uskontoon ja hengellisyyden edistämiseen partiossa, miten myönteinen suhtautuminen uskontoon ja hengellisyyden edistämiseen korreloi muiden partion arvojen kanssa, sekä mitä asioita uskonnosta ja hengellisyydestä nuoret kokevat partiossa hyväksyttävänä. Tutkimusaineistona oli Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n tekemät kaksi arvokyselyä vuosilta 2017 ja 2018, ja näistä erityisesti 15–29-vuotiaiden vastaukset. Aineistossa oli syksyn 2017 kyselyssä 1516 ja kevään 2018 kyselyssä 1498 vastaajaa. Tutkielma on määrällinen tutkimus, jossa käytettiin päätutkimusmenetelminä MCA- moniluokitteluanalyysia, kaksisuuntaista varianssianalyysia, pääkomponenttianalyysia ja ristiintaulukointia, sekä Khiin neliö -merkitsevyystestausta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että myönteinen suhtautuminen uskontoon ja hengellisyyden edistämiseen on ristiriitaisin arvo partiossa. Se korreloi eniten uskollisuus omaa maata kohtaan –arvon kanssa. Nuorten käsitykset uskonnosta partiossa ovat hyvin kahtia jakautuneet. Hieman yli puolet nuorista suhtautuvat uskontoon ja hengellisyyteen arvona partiossa kriittisesti. Tulokset ovat hyvin linjassa muun nuorten uskonnollisuuteen liittyvän tutkimustiedon kanssa. Sekularisaatio kuvataan usein uskonnon heikkenemisen, eriytymisen ja privatisaation näkökulmasta. Analyysin perusteella kaikki kolme näkökulmaa voidaan nähdä nousevan jollain tavalla esiin partiolaisten vastauksista. Tutkielma piirtää kuvaa sekularisoituneista nuorista partiolaista ja murroksessa olevasta partiotoiminnasta Suomessa. Tutkimus herättää kysymyksen, mikä on tulevaisuudessa uskonnon ja hengellisyyden asema suomalaisessa partiotoiminnassa, jos sekularisaatio yhä etenee ja jäsenistön käsitykset uskonnosta eriytyvät yhä enemmän toisistaan.