Ketterän kehityksen projektien tehtävänhallintatyökalun käyttöönotto : tapaustutkimus IT-alan organisaatiossa - Uusitalo, Eliisa (2019)
Tehtävänhallinnalla on merkittävä rooli ketterässä projektinhallinnassa. Atlassian Jira on tehtävänhallintatyökalu, jonka tarkoituksena on tehostaa työskentelyä ketterässä projektissa ja parantaa projektin seurattavuutta. Tehtävänhallintatyökalun vaikutuksia työskentelyyn on tärkeä tutkia, jotta projektin seurantaa ja työmäärän hallintaa pystytään tehostamaan. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan Jiran vaikutuksia työskentelyyn vastaamalla tutkimuskysymykseen ”Miten tehtävänhallintatyökalu Atlassian Jira vaikuttaa ketterässä projektissa työskentelyyn?”. Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta sekä empiirisestä osuudesta. Jiran vaikutukset työskentelyyn käsitellään teemojen ketterä projektinhallinta, tiimityöskentely ja tehtävänhallinta kautta. Ketterässä projektinhallinnassa keskitytään Kanban-menetelmään, ja tiimityöskentelyn yhteydessä nostetaan esille tiimien itseohjautuvuuden tärkeys. Empiirinen osuus toteutetaan laadullisena tapaustutkimuksena, jossa haastattelut tehdään puolistrukturoituina teemahaastatteluina. Tutkielman perusteella Jiralla on monenlaisia vaikutuksia työskentelyyn. Merkittävimmät Jiran käytön yhteydessä havaitut vaikutukset työskentelyyn ovat läpinäkyvyyden ja työn visualisoimisen parantuminen, tiedon jakamisen tehostuminen sekä mahdollisuus tehokkaampaan työmäärän seurantaan. Huomioitavaa on myös koulutusten tärkeys uuden työkalun käyttöönotossa.