Tietokannan replikaatio yksisuuntaisia ei-pysyviä yhteyksiä käyttäen - Eskelinen, Juuso (2019)
Tässä pro gradu -tutkielmassa esitetään suunnittelumalli hajautetun tietokannan replikaation toteuttamiseksi käyttäen yksisuuntaisia ei-pysyviä yhteyksiä. Tämän mallin pohjalta on myös tehty replikaation toteutus toimeksiantona Patria Aviation Oy:lle. Replikaation toteutuksessa on otettu huomioon se, että tuloksena syntynyt malli on yhteensopiva erilaisten tietokannanhallintajärjestelmien kanssa, eikä nojaa minkään tietyn tuotteen replikaatio-ominaisuuksiin. Suunnittelua varten on tehty kirjallisuuskatsaus, jossa selvitettiin hajautetun tietokannan suunnitteluun ja replikaatioon liittyviä haasteita ja ratkaisumalleja. Kirjallisuuskatsauksesta selvisi, että hajautetun tietokannan ja replikaation suunnittelu on tasapainottelua suorituskyvyn, datan saatavuuden ja vikasietoisuuden välillä. Tämän lisäksi toimeksiantona toteutetun replikaation rajattu toimintaympäristö asettaa myös useita haasteita replikointistrategian valitsemiselle, sillä yhteyksien yksisuuntaisuuden ja muuttuvan luonteen takia pessimistiset replikaatiostrategiat eivät ole järkevästi toteutettavissa. Tästä syystä tutkimuksen tuloksena luotiin suunnittelumalli, johon on otettu piirteitä aiemmassa kirjallisuudessa käsitellyistä optimistisista replikaatiostrategioista. Mallissa replikaatiotoiminnallisuus on jaettu kahteen osa-alueeseen, joista toisen tehtävänä on jakaa päivitykset, ja toisen korjata mahdollisia puutteita ja virheitä datassa solmujen välillä. Toteutuksen testaus osoitti, että mallin pohjalta replikaatio voidaan toteuttaa kohdejärjestelmään ja se täyttää sille asetetut vaatimukset.