R2P - a contested concept or a global norm? : a rhetorical analysis of the United Nations General Assembly formal debate on R2P in 2018 - Sorsimo, Janette (2019)
Tämän tutkielman keskiössä on YK:n yleiskokouksen suojeluvastuuta koskeva debatti vuodelta 2018. Suojeluvastuu on vuonna 2005 YK:n yleiskokouksen hyväksymä periaate, jonka kolme pylvästä käsittävät valtion ensisijaisen velvollisuuden puolustaa alueellaan olevia ihmisiä kansanmurhilta, sotarikoksilta, rikoksilta ihmisyyttä vastaan sekä etniseltä puhdistukselta. Suojeluvastuu sisältää myös kansainvälisen yhteisön vastuun avustaa valtioita täyttämään oma velvollisuutensa ja ryhtyä kollektiivisiin toimiin, mikäli valtio epäonnistuu suojeluvastuunsa kantamisessa. Tutkielmassa käsiteltävä keskustelu on toinen virallinen debatti, joka aiheesta on käyty YK:n yleiskokouksessa vuoden 2009 jälkeen.