Sata vuotta aatetta : Kokoomuksen periaateohjelmissa tapahtunut aatteellinen muutos vuosien 1918—2018 välillä - Tarkiainen, Essi (2019)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella Kokoomuksen periaateohjelmissa tapahtunutta aatteellista muutosta. Tutkimuksen aineistona toimii yhteensä yhdeksän kappaletta kokoomuksen periaateohjelmaa, jotka on kirjoitettu vuosien 1918–2018 välillä. Kokoomus on syntynyt konservatiivisen Suomalaisen puolueen perinteestä ja monet aiemmat tutkimukset lähtevät siitä lähtökohdasta, että kokoomuksen aatteen juuret ovat konservatismissa. Kokoomus on kuitenkin satavuotisen historiansa aikana ollut hyvin muuntautumiskykyinen ja profiloi itsensä nykyisin keskustaoikeistolaiseksi kansanpuolueeksi. Tämän vuoksi aineistoa tarkastellaan konservatismin ja liberalismin teoriaperinteiden kautta. Teoriapohjassa keskitytään erityisesti suomalaiseen konservatismin ja liberalismin tutkimukseen.