Yhtenäisen ammattikunnan voima : kätilöiden järjestäytyminen ja vaikutusmahdollisuudet 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun Suomessa - Rintala, Laura (2019)
Pro gradu -tutkielmassa käsitellään kätilöiden ammatillista järjestäytymistä ja vaikutusmahdollisuuksia 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun Suomessa. Aihetta tarkastellaan naisten aseman ja vaikutusmahdollisuuksien sekä yhteiskunnassa vallinneiden suhteiden näkökulmasta. Tutkielman pääkysymys on, miten kätilöt lähtivät hakemaan oikeuksiaan ja kohentamaan ammattikuntansa asemaa. Tarkentavia lisäkysymyksiä ovat miten kätilöt voivat käyttää hyväkseen yhteiskunnallisia oloja ja muuttuvaa tilannetta, sekä millaisia vaikutusmahdollisuuksia kätilöillä oli ennen kuin he olivat saavuttaneet tietyn yhteiskunnallisen aseman. Kysymyksiin etsitään vastauksia niin kätilöiden kuin lääkäreiden ja päättäjienkin keskusteluja ja kirjoituksia tarkastelemalla. Pääasiallisena tutkimusaineistona ovat vuosien 1896-1920 Kätilölehdet. Lisäksi tutkimusaineistoon kuuluvat Duodecim-lehti, kätilöasiaan liittyvät valtiopäiväasiakirjat, lait ja asetukset sekä erään tutkimusajankohtana työskennelleen kätilön muistelmat. Tutkielmassa on aineistolähtöinen lähestymistapa. Tutkimustulosten tarkastelussa käytetään filosofi Hannah Arendtin teoriaa vallasta sekä sukupuolentutkija Aino Saarisen esitystä virallisesta vallasta ja epävirallisesta vaikutusvallasta.