"Voi juku me ollaan söpö" : Let's Play -video tekstilajina - Garnett, Paula (2019)
Tutkimuksessa kuvataan YouTubessa julkaistua Let’s Play -tyyppistä pelivideota (LP-video, pelataan-video) tekstilajina. LP-videoita tekevät YouTube-kanavat voivat tavoittaa kymmeniä, jopa satoja tuhansia tilaajia, minkä lisäksi julkaisualustan sosiaalinen luonne mahdollistaa erilaisten vuorovaikutussuhteiden ja yhteisöjen syntymisen. Tutkimuskysymyksiä ovat: 1) Minkälaisista rakenteellisista osista Let’s Play -video tyypillisesti koostuu? ja 2) Minkälaisilla kielellisillä ja visuaalisilla piirteillä Let’s Play -videoissa rakennetaan yhteyttä katsojaan? Tutkimuksen taustalla vaikuttaa tekstilajitutkimus. LP-videon rakenneosien määrittelyyn käytetään rakennepotentiaalin käsitettä. Lisäksi tutkimuksen teoriataustaan kuuluu systeemis-funktionaalisen kieliteoria, jonka avulla määritellään LP-videon rekisteri ja analysoidaan pelaajan ja katsojan välisen suhteen rakentumista. Suhteen visuaalisten piirteiden tarkastelussa käytetään visuaalista kielioppia. Tutkimuksen aineistona on kahdeksan Let’s Play -videota neljältä eri pelaajalta. Videot on litteroitu analyysiä varten, minkä lisäksi visuaalisten piirteiden analyysissä videoista on otettu kuvakaappauksia. Yksittäiset videot on valittu pituuden, katsojamäärän ja niissä pelattavan videopelin genren perusteella. Let’s Play -videon mahdollisia rakenneosia on yksitoista. Välttämättömiä rakenneosia ovat aloitus, pelitilanteen kuvailu, reaktio, pelihahmon puhuttelu, ongelma, ratkaisu, mielipide pelistä ja lopetus. Valinnaisia rakenneosia ovat pelin esittely, kokemus ja pelin jatkon arviointi. LP-videon rakenne on aineiston perusteella melko vapaa, eli rakenneosat voivat esiintyä miltei missä järjestyksessä tahansa. Välttämättömyydellä tarkoitetaan tässä tutkimuksessa sitä, että rakenneosa on erittäin tyypillinen, sillä se esiintyy miltei kaikissa LP-videoissa. LP-videoissa rakennetaan katsojaan läheistä, kaverillista suhdetta. Suhde rakentuu kielellisesti monikollisia muotoja käyttämällä sekä katsojaa puhuttelemalla ja viihdyttämällä. Visuaalisesti läheistä suhdetta luodaan katsomalla suoraan kameraan, hymyilemällä ja esimerkiksi vilkuttamalla. Analyysissä korostuukin aiemmissa tutkimuksissa havaittu LP-ilmiön sosiaalisuus. Tutkimus tuo kuitenkin kielitieteellistä näkökulmaa pelivideoiden tutkimukseen, jota on toistaiseksi tehty lähinnä mediatutkimuksen alalla.