Elinympäristön ennallistamisen vaikutus soiden linnustoon - Alsila, Terhi (2019)
Suomen suolintujen populaatiot ovat taantuneet huomattavasti ja uhanalaisten lajien määrä kasvanut voimakkaasti. Ihmistoiminta, soiden pirstoutuminen ja ilmastonmuutos muodostavat suurimmat uhat suolinnuille muuttamalla niiden elinympäristöjä. Elinympäristöjen ennallistamisesta on tullut merkittävä keino hidastaa luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ja ylläpitää ekosysteemipalveluita. Ennallistamisen vaikutuksia tutkittiin vertailemalla ennallistettujen ja luonnontilaisten soiden lintujen laji- ja reviirimääriä ennen ja jälkeen soiden ennallistamista. Aineisto kerättiin Länsi-Suomesta 11 ennallistetulta suolta vuosien 2010–2018 aikana lintujen kartoituslaskentana ja analysoitiin lineaaristen sekamallien avulla. Aineisto kerättiin ennen ennallistamista ja välittömästi ennallistamisen jälkeen keskimäärin 2-3 vuotena. Lisäksi aineiston kerääminen toistettiin kaikilla kohteilla vuonna 2018. Tavoitteena oli selvittää, miten elinympäristöjen ennallistaminen on vaikuttanut soiden lintulajistoon sekä onko ennallistettujen soiden ja luonnontilaisten soiden välillä havaittavissa eroa lintujen laji- ja reviirimäärissä. Ennallistetuilla soilla oli enemmän lintulajeja kuin luonnontilaisilla soilla, mutta luonnontilaisilla soilla oli enemmän suolintuja ja niiden reviirejä. Suolintujen reviirimäärät laskivat luonnontilaisilla soilla tutkimuksen aikana, mutta ennallistetuilla niissä ei tapahtunut muutoksia. Tulokset viittaavat, että ennallistaminen oli vaikuttanut positiivisesti suolintujen reviirimääriin. Suomen nykyinen soiden suojelu ja suojelualueet eivät kuitenkaan riitä yksin turvaamaan suolintujen säilymistä. Pitkäaikaisia seurantoja tulisi ylläpitää linnuston monimuotoisuudessa tapahtuvien muutosten selvittämiseksi.